Ett fiktivt skolprojekt med att göra ett bokomslag till "Spionen som kom in från kylan". Det är ett skönlitterär verk som handlar om spioneri. Underrättelsetjänst, agenter, kalla kriget och berlinmuren är i stora drag handlingen. Illustration, layout, typsnitt, färg. Tre veckors projekt, en dag veckan. 
Läs längre ner hur jag tänkt kring de olika valen. 
Spionen som kom in från kylan är en klassiker där jag ville fånga känslan i boken i omslaget. Dels för att locka nyfikenhet och dels för att man snabbt ska kunna uppfatta vilken genre denna bok är. 
Illustrationen ville jag skulle avspegla min första tanke om spioner, avlyssning. Jag fotograferade av min mors öra som referens och började illustrera. Jag valde att ha den upprepande för att det ska kännas som att man är avlyssnad vart man än är, man går aldrig säkert. 
Layouten är annorlunda än hur det brukar vara. Hierarkin brukar vara att titeln är större än illustration men jag ville ha känslan av avlyssnad som mittpunkt och centrum. Jag har gjort titeln tillräckligt stor för att man ska kunna utläsa. 
Typsnittet ser ut som tidningsurklipp. Spionerier handlar om att lägga ihop pusselbitar, kartlägga och göra förarbete. Tänk er ett stort skrivbord med massa ledtrådar, tidningar och anteckningar. Det blev inspirationen till varför jag landade i just detta. 
Färgen ville jag hålla sargad, så som jag föreställer mig kalla kriget. Nedtonad och ständigt lite på vakt. Jag landade i någon dyster gråbrun med ruggig struktur. Jag valde också att lägga in ett nedtonat sovjetiskt alfabet bakom för att förhöja känslan av kalla kriget ytterligare.
Back to Top